جلسه کارگروه تخصصی کارشناسی دبیرخانه شورای گفتوگوی استان اصفهان بهمنظور بررسی پیشنهادات شرکت برق منطقه ای اصفهان درخصوص مشکلات کمبود تولید برق در استان در اتاق بازرگانی اصفهان برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی اصفهان، داوود صافی، قائممقام دبیر شورای گفتوگوی دولت و بخشخصوصی استان اصفهان در خصوص مصوبه تهیه سند جامع انرژی گفت: کمیتهای با حضور اعضای بخش خصوصی و دستگاههای مرتبط باید شکل بگیرد و در جلسات ابتدایی آن کمیته یک جمعبندی و زمانبندی پیشنهاد داده شود که مثلاً در سه فاز این سند جامع را در جلسه شورا خواهیم آورد و گزارش پیشرفت مصوبه را ارائه دهید، زمانبندی پیشنهادی را برای تدوین سند جامع ارائه و چهارچوب اولیه را تدوین کنید.
وی درباره نامگذاری صندوق انرژی تصریح کرد: وقتی ماهیت فعالیت صندوق انرژی مشخص شود خود به خود نام آن هم مشخص میشود. باید دید صندوق قرار است خودش نیروگاه تأسیس کند یا اینکه فقط قرار است تأمین مالی کند، در هر دو صورت اسم و محتوایش متفاوت میشود. بر این اساس پیشنهاد میکنیم که ارز صندوق توسعهملی به متقاضیان بزرگ ساخت نیروگاه خورشیدی تخصیص یابد.
صافی همچنین در خصوص طرح مشکلات و راهکارهای پیشنهادی در حوزه پیمانکاری و نرخگذاری جدید اظهار داشت: فعالان اقتصادی از افزایش قابل توجه تعرفه بهای برق مشترکان صنعتی و همچنین نرخ ترانزیت داخلی ماهانه در سال 1403 نارضایتی شدیدی دارند. به استناد تبصره ذیل ماده 3 قانون مانعزدایی از توسعه صنعت برق دستورالعمل تعیین بهای برق مصرفی مشترکان صنعتی حداکثر تا پایان فروردینماه هرسال توسط کارگروهی متشکل از نمایندگان وزارت نیرو، وزارت صمت و یک عضو ناظر از کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تهیه و توسط وزیر نیرو ابلاغ میشود. بهرغم تکلیف قانونی یاد شده بهای انرژی برق مشترکان صنعتی در سال 1403 با پنجماه تأخیر ابلاغ شده است. نظر به اینکه به استناد آئیننامه اجرائی ماده 24 قانون بهبود مستمر کسب وکار و جدول پیوست درخصوص بنگاههای اقتصادی دستگاههای اجرائی مکلفند حداقل یکماه پیش از اعمال هرگونه تغییرات نرخ، آن را به اطلاع ذینفعان رسانده و به نحو مقتضی از طریق وبسایتهای اقتصادی اطلاعرسانی کنند؛ اما شرکت توانیر درخصوص این ابلاغیه آئیننامه مذکور را رعایت نکرده است که در این رابطه سازمان بازرسی کل کشور با ورود به موضوع درخواست ابطال مصوبه دریافت بدهی معوقه برق از صنایع را به استناد آئیننامه مذکور کرده است.
قائم مقام دبیر شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان اصفهان همچنین درباره طرح مشکلات و راهکارهای پیشنهادی نیروگاههای تولید پراکنده گفت: ناترازی برق، بسیاری از واحدهای صنعتی و تولیدی برای تأمین انرژی را مجبور به سرمایهگذاریهای قابل توجهی در حوزه ژنراتورهای گازی کرده تا در زمان پیک مصرف، تولیدشان متوقف نشود؛ اما به علت فرآیندهای زیاد، اخذ مجوزهای لازم با تأخیر زیادی مواجه شده است. در این خصوص پیشنهاد میشود، شرکت گاز استان با همکاری شورای انرژی به منظور حل بخشی از ناترازیهای انرژی در شرق شهر اصفهان و با توجه به ضرورت جابجایی کارخانههای آجرپزی دارای چالشهای زیستمحیطی و تغییر عرصه آنان به کاربری نیروگاهی حداکثر ظرف مدت سه ماه امکانسنجی لازم را درخصوص سرمایهگذاری برای ایجاد نیروگاهها با انشعابات موجود (تغییر تعرفه انشعابات موجود کارخانههای آجر به انشعابات نیروگاهی) را انجام و نتیجه را به دبیرخانه شورا و معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری اعلام کند.
احمدرضا صافی، رئیس سندیکای صنعت برق استان و دبیر شورای انرژی در ابتدای این جلسه گفت: در خصوص مصوبه تهیه سند جامع انرژی، تهیه سند جامع در عرض یک ماه امکانپذیر نخواهد بود، چون نیاز به همکاری تمامی دستگاهها دارد و ابزارهای خودش را میخواهد و باید با یک سازوکار از سوی مراجع بالا دست در استان، دستگاهها موظف به همکاری شوند. علاوه بر آن نیاز به بودجه و امکانات دارد و زمانبر است و نیازمند اطلاعات پایهای زیادی است و قوانین و اسناد بالادستی در آن باید دیده شود.
وی همچنین افزود: درخصوص مصوبه دیگر با موضوع صندوق انرژی باید گفت نامگذاری صندوق پروژه با ایرادات و عوارضی روبرو است. نام صندوق انرژی در شورای انرژی به این دلیل بود که محلی باشد برای جذب سرمایهها با این تفاوت که حوزه فعالیتش صرفاً انرژی باشد (نه صرفاً تجدید پذیر) و با جذب سرمایهها بتواند از صندوق توسعه ملی استفاده کند و محلی برای ایفای تعهدات صنعتگران باشد.
امید شریفی، مدیرکل هماهنگی امور اقتصادی استانداری اصفهان نیز گفت: باید در خصوص تدوین سند جامع انرژی یک پروژه تعریف شود و منبع اعتباری و تیم مخصوص تعیین شود. محور این امر برای هدایت موضوع باید سازمان مدیریت و برنامهریزی باشد، چرا که سند آمایش در آن سازمان نوشته شده است. ظرف یکماه پروپوزال اولیه و فازبندی مطالعاتی آن تهیه شود تا به نسخه نهایی که مطلوب استان است برسیم. برای تهیه پروپوزال میتوان از مشاور هم بهره گرفت، کسی که با دستگاههای مرتبط به منظور نیازسنجی اولیه ارتباط بگیرد و طرح اولیه ظرف یک ماه استخراج و به لحاظ شکلی مختصات سند مشخص شود. برای جلسه بعدی شورا نیازهای مربوط به تدوین چنین سندی را شورای انرژی تعیین کند تا اگر موردی نیاز به دستور استاندار دارد، استاندار در جلسه دستورش را بدهد.
احسان شهیر، مدیرکل سرمایهگذاری و اشتغال استانداری نیز گفت: باید بهعنوان پیش مصوبه بدینگونه آورده شود که لیست کلیه متقاضیان دارای قرارداد ساخت نیروگاههای تجدید پذیر با ساتبا (سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق) که در قرارداد آنها اجرای پروژه منوط به اخذ تسهیلات ارزی اشاره شده است، توسط شرکت برق منطقهای ظرف یک هفته به استانداری اعلام تا پیگیریهای لازم از صندوق توسعه ملی انجام شود. همچنین به عنوان پیشنهاد دوم باید گفت در خصوص نیروگاههای خورشیدی در دست ساخت با مالکیت صنایع از جمله فولاد مبارکه و ... جهت تسریع اجرای پروژه، شرکت برق منطقهای عناوین این پروژهها را ظرف یک هفته جهت تخصیص و تأمین ارز مورد نیاز برای تأمین تجهیزات نیروگاه به استانداری اعلام کند.
وی در ادامه اظهار داشت: مدیرعامل برق منطقهای اصفهان مکاتبهای با استانداری کرده بودند که بیشتر پستها در حریم و محدوده شهرهاست و زمینهایی که کنار این تأسیسات است، زمینهای اداره کل راهوشهرسازی است و مربوط به منابع طبیعی نیست و از استاندار خواسته بودند که با راهوشهرسازی مکاتبه کند. آنها هم بستهای برای زمینهای راه و شهرسازی بدهند. در مصوبه هیئت وزیران فقط وزارت جهاد کشاورزی را مأمور این کار کرده است. در این خصوص همان مصوبه دولت برای وزارت جهاد کشاورزی را ما در سطح استان برای اداره کل راهوشهرسازی میتوانیم بنویسیم که آن اداره زمینها را معرفی کند، چون هرچه فاصله بیشتر شود تمایل به سرمایهگذاری از بین میرود. باید شرکتهای توزیع استان و توزیع شهرستان و برق منطقهای را مکلف کنیم ظرف یک هفته نسبت به معرفی مناطق مستعد برای ساخت نیروگاههای خورشیدی به اداره کل راهوشهرسازی در حریم شهرها اقدام کنند و آن اداره کل تغییر کاربری و فرایندهای مربوطه را ظرف دو هفته انجام دهد.
مسعود صفاری پور، معاون برنامهریزی سازمان مدیریت و برنامهریزی استان نیز گفت: راهوشهرسازی زمینهایی که اختصاص میدهد دو حالت دارد یا زمین عادی است و متقاضی دارد و بر اساس قیمت کارشناسی که کف قیمت است به مزایده میگذارد. گزینه دیگر فقط کارگاههای مزاحم شهری است که مزایده برگزار نمیشود و بر اساس قیمت کارشناسی قیمتگذاری میشود و به نظر من غیر از این دو حالت نمیتواند باشد. در خصوص موضوع اختصاص زمین در حریم شهرها جهت واگذاری اراضی به منظور احداث نیروگاه خورشیدی پیشنهاد میشود. به منظور شناسایی و خارج کردن شهرکها و نواحی صنعتی و زمینهای اطراف از حریم شهرها توسط حوزه معاونت هماهنگی امور عمرانی و دفتر فنی استانداری، دفتر فنی استانداری با همکاری ادارهکل راهوشهرسازی اراضی حریم شهرهایی که شهرکها و نواحی صنعتی در آن واقع شده است اراضی شهرکها و نواحی صنعتی مجاور آنها به نسبتی از حریم خارج شود تا ضمن منطقی شدن اراضی حریم نسبت به محدوده شهرهای فوق، اراضی با قیمت مناسبتر جهت ایجاد نیروگاه خورشیدی تخصیص یابد.
مالک جعفری، مدیر خدمات مشترکین برق منطقهای نیز گفت: باید یک توافق بالادستی صورت گیرد که این پیشنهادی که وزارت نیرو به سرمایهگذار میدهد برایش جذابیت داشته باشد. این میتواند یک پیشنهاد ملی باشد و از وزارت نیرو از طریق استانداری پیگیری شود. طرح تبدیل نیروگاه جنوب اصفهان به سیکل ترکیبی با توجه به مزایای گسترده آن نظیر صرفهجویی روزانه ۲ میلیون متر مکعب گاز، افزایش راندمان نیروگاه و کمک به کاهش ناترازیها و ... توسط استانداری از وزارت نیرو پیگیری شود.
محمد علیاکبری، معاون مشترکین توزیع برق استان اصفهان نیز تصریح کرد: استفاده از ظرفیت منابع مالی ناشی از گواهی ظرفیت، گواهی بهینهسازی و صرفهجویی و عوارض برق در تسریع ساخت و توسعه پروژههای نیروگاهی استان نظیر بخش بخار فولاد مبارکه، بلوک دوم کاشان، شرق اصفهان، تبدیل فاز دوم منتظری به سیکل ترکیبی توسط استانداری و دستگاههای مرتبط از وزارت نیرو باید پیگیری شود.
محمدحسین استکی، معاون بهرهبرداری توزیع برق استان هم اظهار داشت: نیروگاههای انبساطی نیروگاههایی هستند که روی خطوط انتقال گاز نصب میشوند و انرژی سیال را تبدیل به الکتریکی میکنند و عملاً گاز مصرف نمیکنند بلکه انرژی سیال را تبدیل میکنند. ما در نیروگاه منتظری دو نیروگاه توربین انبساطی داریم. در استانداری جلساتی در این خصوص برگزار شده و بنا شده شرکت گاز محلهایی که این قابلیت را دارند شناسایی کند و به سرمایهگذاران پیشنهاد دهد.
پژمان روحی، نماینده شرکت گاز استان هم در این زمینه تصریح کرد: بحث نیروگاههای سیکل ترکیبی در کارگروه قرارگاه آلودگی هوا و شورای انرژی مطرح شده است و باید مصوبات این نهادها در یک راستا قرار بگیرد. در توضیح چگونگی کارکرد توربینهای انبساطی باید گفت فشار گاز خودش یک پتانسیل است که در سراسر کشور این را تقویت میکنیم و افزایش فشار میدهیم و بعد در دروازههای شهری آن را جهت استفاده مشترکین تقلیل میدهیم. این تقلیل فشار گاز عملاً باعث هدر رفت انرژی میشود و توربین انبساطی میتواند از این تقلیل فشار بتوان برق تولید کند. در اصفهان سه نیروگاه توربین انبساطی دارند و فقط یک نیروگاه توربینش کار میکند. این موضوع در شرکت بهینهسازی مصرف سوخت زیر مجموعه شرکت ملی نفت و استانداری پیگیری شد. البته این ظرفیت ۱۵۰۰ مگاوات کاملا قابل اجرا نیست چون فقط بعضی ایستگاههای تبدیل فشار را میتوان در آن توربین ایجاد کرد و همه ایستگاهها حاضر به ساخت توربین انبساطی نیستند چون اگر به هر دلیلی توربین دچار مشکل شود گاز شهری را دچار مشکل میکند. بنابراین ما تعدادی ایستگاههای منتخب را به استانداری اعلام کردیم و مطالعات فنی و اقتصادی هم انجام دادهایم که اگر کسی مایل به سرمایه گذاری بود اطلاعاتی در اختیار داشته باشد.
وی در ادامه افزود: برای سرمایهگذار، ایستگاه و فشار گاز و برقی که باید بفروشد مهم است ولی برای ما چیزهای دیگری هم اهمیت دارد. اینکه ایستگاهی که ما تحویل میدهیم وگاز از تأسیسات این سرمایه گذار عبور میکند اگر به هر دلیلی گاز مصرف کننده قطع شد باید دید مسئول شرکت گاز هست یا صاحب آن تأسیسات و این یک موضوع حقوقی است. بهترین راه پیشنهادی این بود جاهایی مثل صنایع بزرگ و شهرکهای صنعتی که هم ایستگاه قابل توجهی دارند و هم فروش برق به آنها راحت است چون به برق نیاز دارند، و هم اینکه میتوانیم گاز را بعد از ایستگاه خودمان تحویل آن شرکت یا صنعت بزرگ بدهیم و با مسئولیت خودش و سرمایهگذاری از این توربینهای انبساطی عبور دهد و هم گازش و هم برقش را استفاده کند. چندین مشکل گلوگاهی که به راحتی قابل حل نیست از طریق انتخاب ایستگاه مناسب قابل حل هست. ایستگاههای بزرگ صنایع یا شهرکهای صنعتی ایستگاههای مناسبی هستند. ۱۰ مورد مربوط به صنایع است پس پیشنهاد میشود در خصوص تعمیم احداث توربین انبساطی شرکت گاز ۱۰ ساختگاه امکان سنجی شده(با ارزیابی فنی اقتصادی) را در اختیار استانداری بگذارد تا امکان استفاده از این ظرفیتها برای تولید برق بررسی و تصمیم گیری شود.