شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی استان اصفهان
تاریخ : دوشنبه 1 مرداد 1403
کد 112

طرح تأسیس صندوق انرژی روی میز اتاق بازرگانی اصفهان

شهرک‌های صنعتی خصوصی در احداث نیروگاه خورشیدی پیشرو باشند

مدیرکل دفتر سرمایه‌گذاری و اشتغال استانداری اصفهان گفت: شهرک‌های صنعتی خصوصی اصفهان برای احداث نیروگاه خورشیدی و تأمین برق شرکت‌های پیشرو از زمین‌های مجاور شهرک برای تولید برق استفاده کنند.
 به گزارش روابط‌عمومی اتاق بازرگانی اصفهان، احسان شهیر، مدیرکل دفتر سرمایه‌گذاری و اشتغال استانداری اصفهان در جلسه کارگروه جمع‌بندی پیشنهادات ایجاد شهرک‌های خورشیدی در مجاورت شهرک‌های صنعتی و تأسیس صندوق انرژی در استان اظهار کرد: برای تأسیس این صندوق باید ابتدا مرجع تعیین‌کننده مشخص و سپس ابعاد و شرایط صندوق و طرح اولیه آن تبدیل به پروژه عملیاتی شود.
 وی افزود: باید محوریت موضوع با در نظر گرفتن زمان مشخص تعیین و از ظرفیت‌های قانونی مغفول مانده استفاده شود که به نظر می‌رسد کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی اصفهان می‌تواند در این زمینه به بررسی الزامات و ابعاد به جزئیات آن بپردازد.
 مدیرکل دفتر سرمایه‌گذاری و اشتغال استانداری اصفهان در مورد بررسی مسائل و مشکلات ایجاد شهرک‌های صنعتی انرژی خورشیدی در استان اصفهان تصریح کرد: سازمان محیط‌زیست در استان باید یک گزارش ارزیابی ارائه کند و پس از آن شرکت توزیع برق استان نیز حمایت خود را در قالب مزرعه خورشیدی ارائه و فرایند طولانی و استعلام‌ها را بر طبق ماده ۲۱ و سه استعلام امور اراضی و منابع طبیعی و محیط‌زیست کوتاه کند.
 وی ادامه داد: پیشنهاد می‌شود شهرک‌های خصوصی استان همچون شهرک صنعتی جی و مورچه‌خورت در مجاورت زمین منابع طبیعی، خود نیروگاه خورشیدی احداث کنند.
 شهیر گفت: در این راستا باید یک جلسه‌ با هیئت امنای شهرک‌های خصوصی و امور اراضی و منابع طبیعی برگزار و زمین‌های کنار آنها را بررسی کرد که چقدر زمین در آن مناطق وجود دارند و آیا این اراضی برای ایجاد نیروگاه خورشیدی مناسب است.
 وی اضافه کرد: انتظار داریم روند درخواست از سوی دستگاه‌های مرتبط به زودی انجام شود تا بتوان استعلام‌های مورد نیاز را تهیه کرد.
 
* برای جبران کمبود برق سال آینده باید ۱۲ هزار مگاولت آمپر نیروگاه نصب شود
 احمدرضا صافی، نماینده کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی اصفهان در این خصوص گفت: ما امسال در کشور ۱۸ هزار مگاوات ناترازی (در زمان اوج مصرف برق در تابستان) در کشور داریم و این در حالی است که تولید برق حرارتی ما اکنون حدود ۴۸ هزار مگاوات است.
 وی با اشاره به اینکه این ناترازی در شب هم وجود دارد، گفت: اکنون میزان مدیریت برق مصرفی ما به ۲۴ ساعت رسیده و این به معنای این است که در تأمین بار پایه مشکل داریم.
 نماینده کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی اصفهان بیان داشت: برای جبران این ۱۸ هزار مگاوات ناترازی از طریق نیروگاه نیازمند معادل ۲۸ مگاوات آمپر ظرفیت ظاهری و اسمی نصب نیروگاهی هستیم و اگر بخواهیم سال آینده این خاموشی و ناترازی را نداشته باشیم باید جبران کنیم هر چند به میزان هشت درصد رشد مصارف و حداقل ۲ درصد استهلاک نیروگاهی موجود است.
 وی با بیان اینکه به دلیل کمبود آب باید نیروگاه آبی را کنار بگذاریم، بیان کرد: برای سال آینده اگر فقط بخواهیم رشد مصرف را جبران کنیم باید ۱۲ هزار مگاولت آمپر نیروگاه نصب کنیم.
 وی خاطرنشان کرد: برخی از این جبران‌سازی‌ها امر نشدنی است؛ زیرا معادل ۴ واحد عسلویه گاز نیاز دارد.
 نماینده کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی اصفهان با اشاره به اینکه کشور ما ظرفیت تبدیل شدن به هاب انرژی در منطقه را داراست، بیان کرد: احداث نیروگاه و استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر، بهینه‌سازی مصرف انرژی، تبادل انرژی با کشورهای همسایه از جمله راه‌حل‌های پیشنهادی است.
 وی تأکید کرد: در این راستا بانک‌ها و صنعتگران استان باید سرمایه‌گذاری کنند و این سرمایه در صندوق یکجا متمرکز شود تا ثمربخش باشد.
 
 *تأسیس صندوق انرژی باید برای سرمایه‌گذار جذابیت داشته باشد
 روح‌الله میرزا امیری، رئیس دبیرخانه شورای گفتگوی استان نیز در این نشست افزود: باید ظرفیت‌هایی که در اختیار استان می‌تواند صندوق را نسبت به موضوعات دیگر سرمایه‌گذاری جذاب‌تر کند تبدیل به مصوبه شود که وقتی سرمایه‌گذار ریسک‌ها و سودها را مقایسه می‌کند برایش جذابیت داشته باشد.
 وی ادامه داد: برای واحدهای تولیدی نیز باید به‌گونه‌ای باشد که هم تکالیفشان در حوزه رفع تکالیف تأمین انرژی را تأمین کند و هم اینکه از بابت تأمین برق نگرانی آنها مرتفع شود. در واقع هم جنبه سرمایه‌گذاری و هم رفع تکالیف موضوع ماده ۱۶ قانون جهش تولید دانش‌بنیان را داشته باشد.
 رئیس دبیرخانه شورای گفتگوی استان نیز در مورد شهرک خورشیدی صنعتی گفت: باید روال شرکت شهرک‌های صنعتی طی شود و اکنون ابعاد فنی در زمینه وزارت نیرو طی شده است؛ اما منجر به خروجی مشترک نشده است.
 وی اضافه کرد: برای شهرک صنعتی نیاز به مصوبه هیئت وزیران داریم؛ اما برای این مورد که ناحیه محسوب می‌شود نیاز به مصوبه هیئت وزیران نیست و تفاهم‌نامه بین ساتبا و وزارت نیرو به عنوان شهرک انرژی خورشیدی است.
 
* شهرک صنعتی کوهپایه گزینه شهرک انرژی خورشیدی اصفهان
 سارا صالحی، نماینده شرکت توزیع برق شهرستان اصفهان با اشاره به اینکه مدل ایجاد نیروگاه خورشیدی از محل صندوق پروژه در خراسان جنوبی انجام شده است، گفت: این ایده صندوق پروژه برای انجام هرچه بهتر تکالیف صنایع ایده خوبی است.
 وی ادامه داد: در حوزه بهینه‌سازی استفاده از ظرفیت ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید رقابت‌پذیر و ارتقای نظام مالی کشور که تأمین منابع مالی را از محل صرفه‌جویی انرژی محقق می‌کند؛ شرایط خوبی به خصوص در حوزه صنعت فراهم کرده و  بسترهای قانونی مناسبی برای صندوق انرژی ایجاد شده که به راحتی می‌توان از آن استفاده کرد.
 نماینده شرکت توزیع برق شهرستان اصفهان با اشاره به بررسی مسائل و مشکلات ایجاد شهرک‌های صنعتی انرژی خورشیدی در استان اصفهان در خصوص شهرک‌های انرژی خورشیدی گفت: به تمامی استان‌ها تکلیف شده که ظرفیت‌های تولید انرژی خورشیدی را به صورت متمرکز در یک ساختار سازماندهی شده مشابه شهرک‌های صنعتی داشته باشند.
 وی ادامه داد: این تکلیف از ابتدای ۱۴۰۲ به تمام استان‌ها ابلاغ شده که در قالب تفاهم‌نامه مشترک بین وزارت نیرو، صمت و ساتکا منعقد شود و هر استانی مکلف است تا پایان ۱۴۰۲ حداقل یک شهرک انرژی خورشیدی داشته باشد .
 صالحی گفت: در اردیبهشت سال گذشته شرکت شهرک‌های صنعتی کل کشور برای هر استان یکسری شهرک‌ها را کاندید کرده و آن پلاک‌های زمینی بود که برای شهرک صنعتی اختصاص پیدا کرده بود؛ اما بنا به دلایلی آن حوزه صنعت در آنجا رشد پیدا نکرد.
 وی ادامه داد: در حوزه شهرستان اصفهان شهرک صنعتی کوهپایه با ابعاد اولیه ۳۳ هکتار در نظر گرفته شد که قابلیت توسعه هم داشت و زیر ساخت شبکه هم در منطقه وجود دارد و قرار است نیروگاه کوهپایه به آن فیدرهای رفت‌وبرگشت متصل شود.
 نماینده شرکت توزیع برق شهرستان اصفهان گفت: طبق برآوردهای اولیه هزینه زیرساخت برق برای هر مگاوات ۴۰۰ میلیون تومان بوده که با جمع سایر هزینه‌ها حدود ۱.۵ میلیارد تومان برای هر مگاوات خواهد شد که البته ما منتظر اظهارنظر شرکت شهرک‌ها برای تأیید هستیم.
 وی اضافه کرد: برای ناحیه نیاز به مصوبه هیئت وزیران نداریم و مکاتبات ما با امور اراضی سال گذشته انجام شده است؛ ولی هنوز پاسخی دریافت نکرده‌ایم و در درگاه ملی مجوزها برای صدور مجوز پروانه احداث یکی از موارد آن مشخص شدن زمین و حدود آن است و سند لازم است تا پروانه صادر شود.
 صالحی گفت: در رابطه با شهرک انرژی خورشیدی شرکت شهرک‌ها متولی است و بعد در اختیار سرمایه‌گذاران قرار می‌دهد و هر سرمایه‌گذار متناسب با خرید قطعه‌ای که انجام داده، پروانه احداث می‌گیرد.