شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی استان اصفهان
تاریخ : دوشنبه 12 آذر 1403
کد 119

پارلمان بخش خصوصی به دنبال رفع گلوگاه‌های صنعت و تولید از طریق شورای گفتگو است

عبور از شرایط سخت اقتصادی، تلاش دولت برای رفع ناترازی انرژی را می‌طلبد

یکصد و چهل و سومین نشست شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی استان اصفهان با حضور استاندار اصفهان و مدیران ارشد استان برگزار شد.
به گزارش روابط‌عمومی اتاق بازرگانی اصفهان، بررسی آخرین جایگاه استان در پایش ملی محیط کسب و‌کار و ارائه گزارش فعالیت‌های صورت گرفته در شورای انرژی استان به عنوان  موارد پیش از دستور این جلسه مطرح شد. دستور جلسه نیز شامل گزارش وضعیت انرژی استان، بررسی پیشنهادات کارگروه کارشناسی شورا در خصوص مسائل و مشکلات فعالان اقتصادی بخش خصوصی در حوزه انرژی، طرح مشکلات و راهکارهای پیشنهادی در خصوص بخش کلان ناترازی انرژی، طرح مشکلات و راهکارهای پیشنهادی در جهت رفع موانع و تسهیل و تشویق سرمایه‌گذاری در حوزه انرژی خورشیدی، طرح مشکلات و راهکارهای پیشنهادی در حوزه پیمانکاری و نرخ‌گذاری جدید و طرح مشکلات و راهکارهای پیشنهادی نیروگاه‌های تولید پراکنده بود.
 
در این نشست، مهدی جمالی‌نژاد، استاندار اصفهان با استقبال از پیشنهادات بخش خصوصی برای کاهش ترافیک و طرح اقتصادی زباله خشک، گفت: در دو نقطه به‌عنوان پایلوت در اصفهان کار می‌کنیم و در صورت موفقیت به کل کشور تسری می‌دهیم.
 استاندار اصفهان با اشاره به ایجاد دبیرخانه مثلث طلایی گردشگری و برنامه‌های مفصلی که برای گردشگری در شرق و غرب، شمال و جنوب استان در نظر گرفته شده است، توضیح داد: ما باید بیشتر به موضوع اقتصاد گردشگری برون‌مرزی ورود کنیم. اکنون با توجه به شرایط سخت فعلی و عوامل سیاسی می‌توانیم گردشگری خارجی و برون‌مرزی را به سمت روسیه، اندونزی، هند و چین که کشورهای پرجمعیتی هستند، هدایت نماییم که منبعی برای ورود ارز به کشور است. ضمن آنکه با ۳۳ کشور، ارتباط روادید داریم و لازم است تدابیری برای همکاری بخش خصوصی و دولتی در جهت معرفی ایران و اصفهان، فراهم‌سازی بسترهای مناسب گردشگری به‌منظور آمادگی میزبانی از کشورهای هدف بیاندیشیم.
 جمالی‌نژاد با بیان آنکه مشکلات ناترازی انرژی به‌ویژه برق و گاز، چالش جدی در کل کشور و متوجه همه صنایع است، پیگیری شورای انرژی برای برنامه‌ریزی، سرمایه‌گذاری در زمینه توسعه نیروگاه‌های خورشیدی و اختصاص زمین به احداث نیروگاه‌ها با پیگیری شرکت شهرک‌های صنعتی را مطرح کرد.
 او افزود: در برنامه‌ای که تعریف شده، قرار است مزارع بزرگ انرژی خورشیدی را در برخی نقاط اصفهان همچون شرق، جنوب و شمال اصفهان احداث نماییم. البته، مشکلاتی همچون انتقال انرژی و محدودیت‌های زیرساختی وجود دارد، به همین دلیل تمامی این مسائل به‌دقت کارشناسی خواهند شد.
 استاندار اصفهان، اولویت احداث مزارع بزرگ انرژی خورشیدی در شرق و برخی نقاط جنوب استان را یادآور شد و افزود: باید زمین‌هایی را انتخاب کنیم که در مجاورت و نزدیک به صنایع هستند تا نیاز به انتقال انرژی نداشته باشیم، اما اگر تصمیم بر ایجاد مزارع بزرگ انرژی در شرق اصفهان گرفته شود، به طور حتم باید تدابیری برای انتقال آن انرژی اتخاذ شود.
 جمالی‌نژاد از پیگیری طرح‌های اجرایی برای احیای زاینده‌رود و حقابه زیست‌محیطی استان در کنار دیگر موضوعات مطرح در استان خبر داد.
 
*شورای انرژی به مشکلات تامین برق ورود کند

امیر کشانی، رئیس اتاق بازرگانی اصفهان با اشاره به اهمیت راه‌اندازی صندوق برق و انرژی، تأسیس شورای انرژی برای اولین‌بار در کشور به پیشنهاد اتاق اصفهان و کمیسیون انرژی را ارزشمند دانست و گفت: با پیگیری اعضای شورا و صاحبان صنایع، مصوبه‌های خوبی داشته‌ایم.
رئیس اتاق اصفهان در ادامه جلسه و اظهارات مطرح شده، به قرائت مصوبه‌ها شامل امکان مبادلات انرژی در سطح بین‌الملل و ارائه پیشنهاد برای حل مشکلات ناترازی صنایع به‌ویژه در بخش خصوصی، ارائه طرح اصلاح قانون مصرف انرژی به مجلس شورای اسلامی، ارائه بسته‌های فرهنگی، بهینه‌سازی مصرف انرژی به دستگاه‌های خدمات‌رسان، ارائه بسته‌های عملیاتی برای مصرف بهینه انرژی توسط دستگاه‌های اجرایی، برق، گاز، آموزش‌وپرورش، صداوسیما و شهرداری و راهکارهای تشکیل صندوق برق و انرژی جهت تأمین منابع مالی پرداخت.
وی ادامه داد: ضروری است شورای انرژی در خصوص واگذاری زمین برای احداث نیروگاه‌های خورشیدی سیکل ترکیبی و تجدیدپذیر، صدور مجوزها و قراردادها، شرایط پرداخت، دریافت تسهیلات بانکی و مولدهای مقیاس کوچک ظرف یک ماه اقدام نماید. همچنین، سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی با هماهنگی سازمان محیط‌زیست کشور و مجلس نسبت به اصلاح قوانین در خصوص تخصیص 10درصد از زمین‌های خود به فضای سبز و تخصیص 20درصد از فضای سبز خود به احداث نیروگاه‌های خورشیدی با توجه به شرایط اقلیم اقدام نمایند.
 رئیس اتاق بازرگانی اصفهان تصریح کرد: همچنین، طبق مصوبه‌ها، شرکت شهرک‌های صنعتی استان موظف گردید ظرف پانزده روز نسبت به پیگیری احداث نیروگاه‌های خورشیدی در سطح استان به همراه مشخص نمودن زیرساخت‌های لازم و دستگاه‌های مربوطه در زمینه حمایت و پیگیری شرکت‌های خدمات‌رسان در کلیه شهرک‌های صنعتی اقدام نماید.
 
*اجرای طرح اقتصادی زباله خشک در اصفهان

مسعود صرامی، فعال اقتصادی با اشاره به همراهی و هم قسمی با استاندار اصفهان به منظور تلاش و تحقق طرح‌هایی به نفع مردم اصفهان، گفت: اگر همه موارد در شورای گفتگو اجرا شود ولی مردم اصفهان از آب‌وهوای سالم و محیط‌زیست مطلوب برخوردار نباشند، مردم و به‌ویژه افراد توانمند و دارای سرمایه از این شهر کوچ می‌کنند؛ لذا برای رسیدن به شهری تمیز، بدون ترافیک و آلودگی با جریان زاینده‌رود و شهری با فکر نه صرفاً با پول باید تدابیری برای آینده بهتر شهر و فرزندانمان بیندیشیم.
 صرامی با اذعان به باور و همراهی مردم در پروژه‌های شهرک سلامت و سیتی‌سنتر، معضل ترافیک را مطرح کرد و گفت: با اجرای طرح کاهش ترافیک، استرس هوای پاک را نخواهیم داشت. اکنون با طرحی که در این زمینه داریم، می‌توانیم بدون اجرای طرح‌های زمان بر و پرهزینه آزادسازی و پهن کردن خیابان و رفع معضل پارک در حاشیه خیابان‌ها، صد و پنجاه هزار جایگاه پارک خودرو برای افرادی که در فاصله زمانی کوتاهی می‌خواهند خدماتی از مراکز خرید دریافت نمایند، ایجاد کنیم.
 او افزود: به طور حتم، این طرح به کاهش حدود 40درصدی ترافیک و همین‌طور کاهش مصرف سوخت به میزان ۹۰۰ هزار تا یک میلیون لیتر و کاهش آلاینده‌ها کمک می‌کند که این تفاوت هزینه را می‌توان به بودجه توسعه شهری، احداث پارکینگ، جاده و انتقال آب به زاینده‌رود اختصاص داد.
 صرامی گفت: با هزینه صرفه‌جویی در مصرف بنزین می‌توانیم بخشی از زمین‌هایی که امروز مبادرت به پمپ و برداشت غیرمجاز آب برای کشت در ارتفاعات می‌کنند را خریداری نماییم و به سهم اصفهان و افزایش حقابه اختصاص دهیم.
 صرامی به بیان طرح زباله خشک پرداخت و گفت: روزانه ۶۰ تن شیرابه از طریق زباله‌ها وارد زمین می‌شود که ما در مدرسه خود به دانش‌آموزان یاد می‌دهیم با خشک کردن زباله‌های خانواده خود با تحویل به کانتر مدرسه و سپس فروش به شهرداری، کالابرگ امتیازی دریافت نمایند. این طرح اقتصادی، پیامدهای رشد تفکر اقتصادی دانش‌آموزان، کاهش زباله، نظم و انضباط بهداشت و محیط‌زیست شهر، کمک به تأمین بخشی از خوراک دام و طیور را به همراه دارد.
 او، ضرورت توسعه توریسم و امکان اقامت ۶۵ روز برای توریسم سلامت با هدف توسعه و پایداری شهر اصفهان را مطرح کرد و افزود: با مصوباتی که دریافت کرده‌ایم، اصفهان می‌تواند منطقه آزاد گردشگری سلامت شود و فرصتی برای ورود ۵ میلیارد دلار در نتیجه افزایش ورود توریسم سلامت به این شهر فراهم می‌گردد که در بی‌نیازی از بودجه‌های دولتی مؤثر است.
 
*به طرح‌ها و پیشنهادات بخش خصوصی توجهی نمی‌شود

محمدرضا برکتین، عضو هیئت نمایندگان و رئیس کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی اصفهان در واکنش به گزارش عملکرد دستگاه‌های متولی انرژی به‌ویژه برق و گاز و محدودیت‌ها، اظهار کرد: به نظر می‌رسد که استقرار صنایع در استان باعث ناترازی شده است و این در حالی است که چالش ناترازی در سطح کشور مطرح است.
 برکتین در صحبت از افزایش نرخ بهره بانکی از 23درصد به 35درصد، عدم پرداخت تسهیلات، موضوع مالیات، نرخ ارز، بیمه‌ها و دیگر فشارها و تنگناهایی که به تولید و صاحبان صنایع تحمیل می‌شود، گفت: اگرچه تلاش فراوانی برای بهتر شدن وضعیت از سوی بخش خصوصی صورت گرفته است؛ اما تصمیم‌گیرنده اصلی تهران است و به طرح‌ها و پیشنهادات بخش خصوصی توجهی نمی‌شود.
 او با ابراز تأسف از اینکه مواردی در نشست‌ها و جلسات متعددی برای مدیریت ناترازی انرژی به‌ویژه در بخش صنعت مطرح شد، تصریح کرد: هنوز شاهد تأثیرگذاری بر حل معضل ناترازی نیستیم و هیچ اقدام جدی صورت نگرفته است و علاوه بر بی‌برنامگی و حاکمیت فضای ابهام برای ادامه کار درنتیجه ناترازی انرژی و مشکلات صنایع، امید ما به فردای بهتر و برنامه‌ریزی برای آینده تضعیف شده است.
 برکتین گفت: قدرمسلم با این حجم از مشکلات، استاندار اصفهان نمی‌تواند یک‌شبه مشکلات را رسیدگی نماید؛ اما تقاضای ما این است که موارد قطعی برق و اینکه قرار است برق صنعت در فرایند مدیریت خاموش شود را، اطلاع‌رسانی کنید تا حداقل میزان خسارات را کنترل نماییم.
 رئیس کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی اصفهان با اعلام میزان بالای خسارات ناشی از تعطیلی کار به دلیل قطعی برق و گاز و تأثیرات منفی بر نیروی کار، تجهیزات از یک‌سو و افزایش هزینه‌های جبران وقفه در کار از سویی دیگر، تأکید کرد: حداقل جدول قطعی برق و گاز بین مشترکان صنعت و خانگی را به ما اعلام کنید.
 
*احداث ۳۵ هزار سامانه خورشیدی خانگی در اصفهان

سعید محسنی، مدیرعامل شرکت برق منطقه‌ای اصفهان در جلسه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی با بیان تشدید مشکلات ناترازی از سال گذشته، گفت: مصرف برق در استان اصفهان به میزان ۶۲۸۰ مگاوات رسید و در برخی مقاطع محدودیت‌هایی در تأمین انرژی وجود داشت، درصد تبادل انرژی استان اصفهان با دیگر مناطق کشور به‌طور معمول حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد است.
محسنی درباره پرمصرف‌ترین بخش‌های انرژی ازجمله بخش‌های صنعتی و تجاری، توضیح داد: سه حوزه اصلی وجود دارد، نخست بخش تولید که انرژی را تأمین می‌کند، دوم بخش انتقال که وظیفه جابه‌جایی انرژی را بر عهده دارد و سوم بخش مصرف که به دست مردم و صنایع می‌رسد، همچنین پنج نیروگاه حرارتی بزرگ در استان در حال احداث هستند و بخش بخار نیز در آینده عملیاتی خواهد شد.
 او در صحبت از محدودیت‌های مختلف قسمت‌های خاصی در استان‌ها که نتوانستند نیاز انرژی خود را به‌طور کامل تأمین کنند، گفت: استان اصفهان نیز به علت مشکلات مختلف با محدودیت‌هایی مواجه شده است.
 مدیرعامل برق منطقه‌ای اصفهان اعلام کرد: به‌طور کلی استان اصفهان حدود سه میلیون مشترک دارد که از این تعداد ۵۱ مورد، مشترکان بزرگ صنعتی هستند، همچنین ۷۰ هزار کیلومتر خط انتقال انرژی در استان وجود دارد و در مجموع در زمان اوج مصرف، هزینه‌هایی معادل ۳۵ میلیارد تومان برای نگهداری شبکه انتقال انرژی صرف می‌شود.
 او به موضوع انرژی‌های تجدیدپذیر در استان اصفهان پرداخت و گفت: در حال بهره‌برداری از ۱۳۰۰ مگاوات انرژی خورشیدی هستیم. همچنین، ۳۵ هزار سامانه خورشیدی خانگی در حال احداث است. ضمن آنکه، بزرگ‌ترین پروژه‌های خورشیدی در استان اصفهان در حال اجرا هستند، اما با وجود پیشرفت‌های قابل توجه همچنان با چالش‌های بسیاری در مسیر توسعه این بخش مواجه هستیم.
 به گفته محسنی، چالش‌های اصلی در زمینه ناترازی برق شامل فرسودگی شبکه، کاهش ظرفیت تولید و افزایش تقاضا برای مصرف انرژی است که البته این مشکلات بدون افزایش قیمت‌ها و به صورت خودکار ممکن است موجب بحران‌های جدی در تأمین انرژی شود.
 محسنی بیان کرد: صنعت برق در راستای رفع چالش‌های انرژی موظف به تشکیل صندوق سبز انرژی است و البته تلاش‌های زیادی در این زمینه انجام شده است. با کمک این صندوق می‌توان منابع مالی لازم برای بهبود شبکه انرژی و توسعه پروژه‌های پایدار را فراهم کرد.
 او در پایان تأکید کرد: به‌منظور تحقق عدالت در مصرف انرژی لازم است که صنعت برق به‌طور جدی‌تر به بهینه‌سازی مصرف انرژی بپردازد، در صورت تحقق این اهداف می‌توانیم به‌سوی یک بازار انرژی پایدارتر حرکت کنیم و امیدوارم که در آینده شاهد تحولات مثبتی در این زمینه باشیم.
 
*شاهد مشکلات عدیده فعالان صنعت و تولیدکننده‌ها هستیم

سید عبدالوهاب سهل آبادی، رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت ایران در این جلسه با انتقاد نسبت به مهری به صنعت و مشکلات ناترازی گفت: طبق مصوبه مجلس مقرر گردید که دولت دیون صنعت را مدیریت نماید. اما امروز شاهد مشکلات عدیده فعالان صنعت و تولیدکننده‌ها هستیم که شرایط سختی را تحمل می‌کنند، درحالی‌که تسهیلاتی در امر تولید برای آنها فراهم نشده است.
وی بیان کرد: کمتر صنعتی را در کشور سراغ داریم که اعتصاب کند و اگر در طول این سال‌ها صاحبان صنایع به دلیل تعهدی که نسبت به جامعه و نظام دارند، این شرایط را تحمل و سکوت می‌کنند، به دلیل نجابت و شرافت است.
 او خطاب به مدیران دستگاه‌های اجرایی، این پرسش را مطرح کرد که آیا اطلاع از خسارات ناشی از تعطیلی صنایع به دلیل قطعی برق دارید؟ و سپس ادامه داد: در این شرایط صاحبان صنایع هم جریمه شده‌اند و همچنین قادر به پرداخت تعهدات خود نیستند.
وی اظهار کرد: هزینه‌های مالیات، تأمین اجتماعی و دیگر موارد که متوجه تولیدکننده است، وام‌های بانکی و دیگر مشکلات تولید بدون هیچ کمکی از سوی نهادهای ذی‌ربط بر دوش صنعت سنگینی می‌کند درحالی‌که مداخله‌ای از سوی متولیان، بانک‌ها و نهادهای مسئول در حمایت از صنعت وجود ندارد.
 
*۲۰ هزار واحد صنعتی در استان از نعمت گاز برخوردار هستند

در ادامه، ابوالقاسم عسگری، مدیرعامل شرکت گاز استان اصفهان از گازرسانی به پانصد هزار واحد مصرف‌کننده در سطح استان خبر داد و گفت: اولین استان در کشور هستیم که به ۱۱۴ شهر و بیش از ۱۵۰۰ روستا و ۶۸ شهرک صنعتی عملیات گازرسانی را اجرا کرده‌ایم.
وی با بیان رتبه اول گازرسانی به واحدهای تولیدی و صنایع در استان اصفهان، توضیح داد: اکنون حدود ۲۰ هزار واحد صنعتی در استان از نعمت گاز برخوردار هستند.
وی بیان کرد: ۲۱ میلیارد مترمکعب گاز در حوزه صنعت در سال ۱۴۰۲ و ۲۲ میلیارد مترمکعب گاز طبیعی در سال ۱۴۰۳ برای مصرف صنایع توزیع شده است و سعی کرده‌ایم که گاز بیشتری به تولید برق و نیروگاه‌ها اختصاص دهیم.
 مدیرعامل شرکت گاز استان اصفهان با اعلام تولید بیش از ۸۰۰ میلیون مترمکعب گاز در شبانه‌روز، اظهار کرد: به‌اندازه ۲۰ کشور اروپایی تولید گاز داریم و علی‌رغم این میزان تولید، حدود ۲۵۰ میلیون مترمکعب مصرف گاز در ۱۴۰۲ از تولید پیش گرفت و چنانچه این رقم به ۳۰۰ میلیون برسد، با مشکل جدی در توزیع مواجه خواهیم شد.
 مدیرعامل شرکت گاز استان اصفهان در صحبت از فرهنگ‌سازی و ضرورت بهینه‌سازی مصرف، از ارسال هفت و نیم‌میلیون پیامک صرفه‌جویی، برنامه‌های صداوسیما، انجام ۴۲ هزار مورد بازرسی و کنترل بد مصرفی خبر داد و یادآور شد: با اجرای ماده ۱۹ در مباحث ساختمانی می‌توان به مصرف بهینه و صرفه‌جویی بیشتر مصرف گاز دست یافت.