استاندار اصفهان در جلسه شورای گفتوگو دولت و بخش خصوصی گفت: خط انتقال ماندگان تا اصفهان اسفندماه سال جاری به اتمام میرسد.
به گزارش روابطعمومی اتاق بازرگانی اصفهان، سید رضا مرتضوی، استاندار اصفهان در یکصد و چهلمین جلسه شورای گفتوگو دولت و بخش خصوصی استان اصفهان با اشاره به مطالعات و پیگیریهای انجام شده برای رفع مشکلات آبی و زیستمحیطی با اشاره به پروژه ماندگان اظهار کرد: این پروژه جزو پروژههایی است که تلاش شده مبدأ و مسیر انتقال آب به صورت کامل از درون استان اصفهان تأمین شود بر همین اساس پس از تأمین منابع مالی، این طرح انتقال آب مصوبه خود را از جلسه هیئت دولت گرفت و نهایی شد.
وی گفت: بر همین اساس عملیات اجرایی طرح انتقال آب جنوب استان سمیرم (ماندگان) در فروردین جاری با جدیت آغاز شد.
استاندار اصفهان تصریح کرد: امیدواریم تا اواخر امسال آب به چم آسمان برسد تا علاوه بر تأمین آب، یک منبع آب پدافندی نیز داشته باشیم.
وی ادامه داد: ما علاوه بر موضوع سامانه سد ماندگان دو پروژه کوهرنگ سه و بهشتآباد را داشتیم که سالها محل منازعه بود؛ اما از بُعد پیگیری، بین دو پروژه فوق و پروژه جدید ماندگان، روش دوم را در نظر گرفتیم.
مرتضوی خاطرنشان کرد: طبق یک برآوردی که شرکت آب منطقهای انجام داد به این نتیجه رسیدیم که یک میزان آبی از استان خارج میشود که امکان اینکه به خود استان برگردد وجود دارد که پس از تخصیص اعتبارات و تعیین مسیر و طول پروژه در اسفند ۱۴۰۱ عملیات بازگشایی آن انجام شد که به نظر میرسد تا پایان امسال به اتمام برسد.
وی در ادامه صحبتهای خود اضافه کرد: به موازات اجرای این طرح برای بازگشایی عملیات مسیر این پروژه به اصفهان، زمینی در منطقه جنوب اصفهان در مهرماه سال گذشته با رقم ۳۵ همت با دستور ریاستجمهوری خریداری شد.
استاندار اصفهان با اشاره به اینکه پروژه ماندگان در یک طرح مطالعاتی باید از استان مجاور آبگیری میشد، بیان کرد: بر اساس طرحی که استانداری ارائه کرد محل آبگیری در سمیرم ایجاد شد که این پروژه از خود استان اجرایی و پیشبینی میشود آب از سمیرم تا سال ۱۴۰۴ به اصفهان برسد.
وی در مورد طرح انتقال آب از خلیجفارس تأکید کرد: این طرح ابتدا به ساکن در این دوره مطرح نبوده؛ بلکه طرح اولیه انتقال آب به فلات مرکزی به پیش از انقلاب بر میگردد که پس از پیروزی انقلاب از سال ۶۰ به بعد مختصر پیگیری در دولتهای گذشته انجام شد و در نهایت با مطالعاتی که در سال گذشته صورت گرفت شرکتی برای انتقال آب تأسیس شد.
استاندار اصفهان گفت: با به نتیجه نرسیدن مسیر انتقال آب از خلیجفارس، طرح اجرای خط انتقال آب از دریای عمان مطرح و در دو فاز تعریف شد.
*آب نباشد، صنایع متضرر میشوند
وی با بیان اینکه ۴۰۰ میلیون مترمکعب تخصیص آب شیرین از دریای عمان به صورت خط مستقیم از دریا به اصفهان به تصویب رسید، بیان داشت: در مدت دو سال گذشته تاکنون ما در کیلومتر ۷۰۴ این پروژه هستیم و سرعت اجرای پروژه بالا است و طبق برآوردی که صورت گرفته قرار بر این شده است که شهریور ۱۴۰۴ آن را به اتمام برسانیم.
مرتضوی تأکید کرد: طبق برنامه هفتم توسعه و نیاز آبی صنایع به آب، اگر این پروژه به اتمام نرسد صنایع با مشکل جدی در تامین آب مواجه خواهند شد.
وی با اشاره اینکه ۲۱ برنامه برای نیاز آب اصفهان و اصلاح الگوهای مصرف و کشت تعریف شده است که یکی از طرحهای اجرایی نصب کنتورهای فهام در جبهههای مختلف تأمین منابع آبی برای جلوگیری از برداشت غیرمجاز منابع آبی است.
استاندار اصفهان گفت: افق ما در سال ۱۴۰۵ برای جاری بودن زایندهرود بوده است که با تجمیع منابع آبی پس از اجرای پروژههای آبی این اتفاق خواهد افتاد. بر اساس آمار بین ۴۰۰ تا ۶۰۰ میلیون مترمکعب برداشت غیرقانونی آب از زایندهرود وجود دارد.
وی با اینکه فولاد مبارکه اصفهان سال گذشته ۱۲.۵ میلیون مترمکعب آب مصرف کرده است، گفت: این مقدار از حجم هزار و ۵۶۰ میلیون مترمکعبی حوزه آبریز زایندهرود است که برخی از افراد در سطح ملی آدرس غلطی به مسئولان اصفهانی میدهند.
مرتضوی تأکید کرد: با اجرای طرحها ۶۰۰ میلیون مترمکعب آب به منابع آبی اصفهان تزریق میشود که میتواند کمبودهای آبی اصفهان را جبران کند.
*اجرای فاز دوم انتقال آب دریای عمان به اصفهان در حال انجام است
مهران زینلیان، معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار اصفهان با اشاره به طرح انتقال آب از منابع آب جنوب استان اصفهان یا رودخانه ماندگان (طرح شهید رئیسی) گفت: آغاز عملیات اجرایی این پروژه از فروردین ۱۴۰۳ بوده است که حجم آب انتقالی ۲۸۰ میلیون مترمکعب در فاز نخست و به طول ۲۰۱ کیلومتر با انشعابات بوده است.
وی افزود: تعداد مخازن این طرح ۶ مخزن و ۳۰ هزار مترمکعب بوده که سه ایستگاه پمپاژ در آن فعال بوده است.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار اصفهان با بیان اینکه عملیات اجرایی این طرح همچنان در حال انجام است، تصریح کرد: تاکنون ۱۴۸ کیلومتر بازگشایی مسیر انجام شده است و قالببندی و بتنریزی ۶ مخزن ۳۰ هزارمترمکعبی در ۱۲ جبهه کاری حفاری و خاکبرداری قرار دارد.
وی ادامه داد: طرح تأمین آب صنایع استان اصفهان از دریای عمان در دو گام، نخست اصفهان تا سیرجان، سیرجان تا سیریک در حال انجام است که فاز نخست در مهرماه ۱۴۰۱ آغاز شده است که حجم آب انتقالی ۷۰ میلیون مترمکعب به طول ۷۸۰ کیلومتر است.
زینلیان اجرای فاز دوم را در بهمن ۱۴۰۲ عنوان کرد و افزود: حجم آب انتقالی، احداث آبگیر و آبشیرینکن ۲۰۰ میلیون مترمکعب در طول سامانه ۴۳۸ کیلومتری اجرا میشود.
وی گفت: اقدامات انجام شده تجمیعی بخش اول و دوم سیریک تا اصفهان را با عملیات ۳۷ پیمانکار اجرایی و در یک هزار و ۲۰۰ کیلومتر خط انتقال و عملیات اجرایی مخزن ۳۰ هزارمترمکعبی کمشچه و عملیات اجرایی چهار ایستگاه پمپاژ محدوده جنوب اصفهان عنوان کرد.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری اصفهان اضافه کرد: مطالعات امکانسنجی و مفهومی طرح، مطالعات پایه و تفصیلی سامانه انتقال آب، خطوط انتقال برق شبکه، مطالعات مکانیابی و ارزیابی تفصیلی و عملیات نقشهبرداری و تملیک مسیر خط انتقال از اقدامات مطالعاتی این طرح بوده است.
وی با بیان اینکه حیات زایندهرود در حیات اصفهان تأثیر دارد، گفت: اصفهان در سرانه هر نفر در کشور دارای کمبود شدید آب است و باید برنامهریزی منسجمی در این زمینه صورت گیرد. بهشتآباد یکی از طرحهای اصلی اصفهان است که به دنبال اجرای آن هستیم.